Правилна поддръжка на септичната яма през зимата

Когато наближава сезонът с най-ниските температури, собствениците на имоти със септична яма следва да се погрижат за устройството, за да функционира правилно и да не се стигне до аварии. Но как се случва правилната поддръжка на септична яма или пречиствателна станция? Недейте да експериментирате, защото това са скъпи и сложни системи и един фал може да Ви коства много.

Ето защо първата Ви задача е да се запознаете подробно с паспорта на устройството, в което има обстойни инструкции и правила за поддръжка и експлоатация. Имайте предвид, че всяка система е различна. Характеристиките на моделите, които се предлагат, варират и съответно – поддръжката и почистването имат своята специфика.

поддръжка на септична яма

Поддръжка на септична яма – профилактика и почистване

На първо място тези съоръженията изискват редовно почистване. Периодът между сесиите е различен в зависимост от обема на системата и количеството на отпадните води, които минават през нея, а също и модела, като това е заложено в инструкциите. Правилото е, че за добро функциониране е необходимо почистване на септичната яма на всеки три месеца.

Следващото, което трябва да съобразите, е дали ще ползвате септичната яма през зимата, или ще трябва да я „зазимите“. При всички случаи преди падането на температурите е задължително да изпомпате утайката. Добре е това да се случи и след настъпване на пролетта.

Всички модели са снабдени със защити против измръзване и все пак е необходимо да вземете превантивни мерки – да изолирате добре септичната яма, за да може процесите, които протичат в нея, да продължат независимо от температурите. Едно замръзване може да причини сериозни щети – нарушаване на разграждането на отпадъците, спукване на тръби, повреди в механизмите и други. В никакъв случай не отваряйте капака на шахтата при ниски температури, това ще наруши температурното равновесие. Почистването и отстраняването на излишната утайка трябва задължително да бъде направено преди

настъпването на ниските температури. А заедно с това – да бъдат почистени и всички компоненти на системата.

Това е сложна, трудоемка, а в много случаи – неприятна работа, която изисква и прецизност. Добрата новина е, че използването на професионални услуги по поддръжка на септична яма или пречиствателна станция ще Ви спестят всички евентуални неприятности. Специализираните компании могат бързо и качествено да извършат необходимите дейности, така че да не се тревожите, че трябва да отделите време или може да объркате нещо. И още един съвет – ако не сте убедени в това, което правите – не започвайте! Обадете ни се и ние ще се заемем.