Отводняване на мазе – какви стъпки да предприемем?

Всеки собственик на къща би могъл да се сблъска в даден момент с един доста неприятен проблем, наречен наводняване на мазето. Факторите, които биха могли да доведат до тази ситуация, са няколко: обилни дъждове, топене на снегове, разместване на тръби във водопроводната система, запушване на канала заради битови отпадъци или растителност. Каквато и да е причината, необходима е бърза реакция в посока отводняване на мазето.

Отводняване на мазе – какви стъпки да предприемем?

Много е важно да се заемете с отводняването възможно най-бързо, тъй като колкото по-дълго стои водата, толкова по-големи щети ще нанесете на мазето, а и на самите основи на сградата. В случай че наводнението е причинено от повредена тръба пък, помещението ще се напълни с мръсотия, на която не трябва да се излагате дълго време. В този ред на мисли – какво да направите, ако мазето Ви се наводни?

Разберете причината

Първо, трябва да установите защо се е стигнало до наводняване на помещението. Ако причината е теч, е необходимо веднага да го спрете. Ако обаче природна стихия е отговорна за това, нямате друг избор, освен да се заемете с отводняване на мазето веднага.

отводняване на мазе

Проблем с дренажната система

Следващата стъпка при отводняване на мазе е да проверите дренажната система, която служи за отвеждане на събралата се вода извън къщата. Изпомпването на водата се случва посредством различни видове помпи. Възможно е Вашата да се е запушила и това да е довело до наводняване на помещението.

Предотвратяване на наводняването

За да намалите риска от наводняване на мазето, бихте могли да направите няколко неща. Първо, да поставите качествена хидроизолация на покрива, тъй като водата се стича оттам. Когато стигне в мазето, не може да си проправи път по-надолу и остава там. Второ, проверявайте редовно канализационната система, за да предотвратите спукване или разместване на тръбите поради износване или други фактори.

В случай че все пак се стигне до наводняване, Ви съветваме да потърсите услугите на квалифицирана фирма. Kanali.info разполага със специализирана техника за отводняване на мазе, благодарение на която ще изпомпим водата за максимално кратко време. В такава ситуация е важна бързата и адекватна намеса, за да може процесът по сушене на мазето да започне веднага. Ние можем да реагираме както при по-голямо помещение, така и при такова с по-малки размери. Свържете се с нас по всяко време!