Какво да правим при запушване на тоалетната

Ако това не Ви се е случвало поне веднъж в живота, то Вие сте невероятен късметлия. Но не разчитайте на тази щастлива случайност. Историите за запушване и отпушване на канал на тоалетна могат да бъдат колкото комични, толкова и изключително неприятни. Правилната поддръжка и експлоатация на тоалетната е един от факторите да не се сблъсквате с тази ситуация. Най – честата причина за запушване канала на тоалетната са изхвърлените мокри кърпички и кошничките с препарат за тоалетна чиния. В магазинната мрежа вече се продава мокра тоалетна хартия, която е по-безопасна за използване. Други неща, които причиняват тапи и задръствания, са честото изливане на мазнини и остатъци от храна в канала на тоалетната. Не правете експерименти и внимавайте, когато изхвърляте каквото и да било, различно от тоалетна хартия в канала.

Но ако все пак усетите, че водата в канала се оттича проблематично – не както обикновено, не подценявайте „откритието“. Следващата фаза със сигурност ще е по-тежка. Действайте преди тапата да стане толкова сериозна, че да не може да използвате тоалетната.

отпушване на канал на тоалетна

Отпушване на канал на тоалетна с подръчни средства

Има няколко изпитани и работещи способа, с които може да си помогнете. Понякога е необходимо само да изсипете достатъчно количество много гореща вода, за да изчистите задръстения канал. Но ако видите, че след първото изливане водата продължава да не се оттича както обикновено, не продължавайте с експеримента, защото тоалетната може да прелее.

Снабдете се с подходящ препарат. Такива има много в магазините за домашни потреби и супермаркетите, но се уверете, че за конкретния препарат има добри отзиви. Можете да опитате и с „домашна“ отвара. Оцет и сода за хляб в равни количества е една изпитана рецепта. Но отново – тя работи, ако проблемът не е по-сериозен.

В магазините има два уреда за отпушване на канал на тоалетна, които също са ефикасни – специалната тел и ръчната вакуумна помпа. Първото приспособление вече свободно се продава, макар преди да беше запазено само за професионалистите. В края на телта има извита кука, като целта е да вкарате уреда и да успеете да уцелите тапата и

да извадите причинителя на запушването. Вакуумната помпа, както се подразбира от името, работи със създаването на силно налягане, което „пробива“ тапата и спомага да се оттече по канализацията.

При всички случаи отпушването е неблагодарна работа, която може и да Ви създаде допълнителни неприятности. Затова при най-малкото съмнение, че не може да се справите сами – по-добре потърсете специализирана фирма с опит.