5 начина за отпушване на канали

Едва ли има по-неприятно събитие у дома от това да се сблъскате със запушен канал. Подобен проблем не може да остане неадресиран, защото неприятните последствия се увеличават с всеки ден, ако не се погрижите за него. Съществуват легенди за способите за отпушване на канали с помощта на неочаквани средства, но ето само изпитани такива, които действително си заслужава да изпробвате.

  • Използвайте тел

Всякаква тел вкъщи може да се превърне в уред за отпушване на канали – например телена закачалка за дрехи. Достатъчно е да я разгънете, за да се превърне в „оръжие“, което може да бъде пъхнато навътре в тръбата, за да размърда запушените участъци. Обикновено върши чудесна работа при частични запушвания. Но и тук се изискват умения и малко търпение, а също и късмет „тапата“ да се намира в близост до сифона. И още нещо – подръчните средства могат да наранят целостта на тръбите, така че бъдете внимателни.

отпушване на канали

Още идеи за отпушване на канали

  • Потърсете добър препарат

Винаги може да купите и специализирани препарати, но не са изключение случаите, когато те не помагат или нямат очаквания ефект. Не само това – те са агресивни и е възможно да повредят тръбите и да Ви създадат още повече главоболия.

  • Бутало или змия

Всички познават уреда бутало или както е познато – вакуумна ръчна помпа. Това пособие е много полезно, защото с минимални усилия може да раздвижи тапата в канала и да позволи на водата да се оттече нормално. Ако това не свърши работа – пробвайте със змия за отпушване на канали – може да намерите това пособие в железариите.

  • Домашни препарати

Домашно приготвените отвари също могат да бъдат ефективни в тази не особено приятна задача. Пробвайте сода за хляб заедно с оцет или лимонов сок. Изсипвате сместа и изчаквате поне 15 минути да подейства. След това, за да отпушите, изсипвате голямо количество много гореща или вряла вода в канала. Може да опитате с препарат за миене на съдове, защото сапунената вода ще помогне каналът да се оттече. Или пък само с вряла вода под налягане. Стига да имате късмет и запушването да не е сериозно, мисията ще е успешна.

  • Ексцентрична идея

Ако притежавате прахосмукачка за сухо, но и мокро почистване, това също ще Ви е от полза. Нагласете я на режим мокро почистване, долепете маркуча до проблемния канал и опитайте да създадете вакуум, за да изтеглите боклуците, които са го задръстили.
Ако всички домашни „рецепти“ се окажат неуспешни, не бива да се колебаете повече, защото само професионалисти от специализирани в сферата компании могат резултатно да противодействат срещу неприятните запушвания, след като направят видеодиагностика на канала. С посещението на специалист ще си спестите време и нерви, а по-ценно от това – няма.