3 съвета за отпушване на мивката у дома

Един доста често срещан битов проблем е запушването на мивката у дома. Той се появява вследствие на попадане на частици храна, мазни натрупвания, косми и други. Всички те попадат в канала и в даден момент предизвикват неговото запушване. Какво да правите тогава и дали запушването на мивката е толкова страшно, колкото звучи?

Съвети за отпушване на мивка в домашни условия

В следващите редове ще Ви предложим няколко лесни метода за отпушване на мивка у дома, с чиято помощ ще успеете да се справите с проблема сами.

Вряла вода

Изливането на гореща вода в мивката е най-бързият и лесен начин за отстраняване на запушвания. За целта най-напред се уверете, че каналът е сух – това ще засили ефекта от изсипването на водата. В електрическа кана сипете 1 л вода и оставете да се стопли докрай, за да стане вряла. След това бавно изсипете директно в канала. Горещата вода ще разтвори сапунената утайка и твърдите частици, които причиняват запушването. Изчакайте малко след като изсипете цялата вода. Ако е необходимо, повторете още веднъж.

отпушване на мивка

Течен сапун

Течният сапун или препаратът за миене на съдове също биха могли да Ви помогнат с отпушването на мивката, ако то е по-леко, тъй като разграждат мазнини. Можете да го направите по 2 начина. Първият е да изсипете веро или сапун право в канала и да залеете с гореща вода. Вторият – да разтворите определено количество течен сапун в 2-3 л гореща вода и да изсипете наведнъж. Направете го вечерта и оставете да подейства през нощта. Сутринта проверете дали проблемът е отстранен.

Хлебна сода

Содата за хляб е универсално средство, което значително помага в домакинството и не само. Ето още едно нейно приложение – за отпушване на мивка. Тук също имате 2 варианта. Може да смесите ½ ч.ч. сода и ½ ч.ч. оцет и да изсипете в подсушена мивка, а след това да налеете гореща вода до отпушване на канала. Ако проблемът не изчезне, вземете същите съставки, но този път в канала сипете първо содата, след това оцета, а после и ½ ч.ч. сол. Отново налейте гореща вода.

Ако никой от тези методи не помогне да се справите със запушената мивка, потърсете услугите на Kanali.info. Нашите професионалисти ще Ви спестят време и нерви, защото знаят колко упорит може да бъде един канал, а също така и как да отстранят всяко едно запушване.