Защо редовното почистване на септичната яма е важно

Септичната яма е отличен вариант за къщи и вили, но изисква редовна поддръжка. Колко често се налага почистване на септична яма е въпрос без категоричен отговор. Обикновено това трябва да се случва на всеки две-три години. Но на практика честотата на процедурата зависи от няколко фактора. Това са количеството отпадни води, които се генерират, от колко човека се състои домакинството и, разбира се, огромно значение има обемът на септичния резервоар.

Да се заемем ли сами с почистване на септична яма?

Да си го кажем – не са много хората, които биха предпочели сами да се заемат с тази задача. Съществуват разтвори, които подпомагат поддръжката на добро състояние на септичната яма. Но въпреки редовната им употреба, не бива да пренебрегваме необходимостта от почистване на септичната яма от професионалисти. Още повече, че има строго регламентирани процедури как се случва това и изисквания как да бъдат почистени отпадните води.

почистване на септична яма

Какво се случва, ако пропуснем тези процедури? На първо място е запушването, което, както се досещате, е едно от най-неприятните неща, с които бихте могли да се сблъскате. Изключително силната, непоносима миризма е само една част от пъзела. Запушването носи след себе си много сериозни рискове за здравето на хората и за чистотата на околната среда. Задържането на мръсотии, течове на отпадни води, замърсяване на водоизточници, риск от инфекции – нищо от това не е за пренебрегване.

Отстраняването на повреди е по-скъпо от регулярната поддръжка

Не са рядкост и повредите, които настъпват при дълги периоди от време, в които липсва поддръжка, а ремонтът на септичната яма е изключително голям разход. При продължително използване на септичната яма, в горния ѝ край се образува гъба, която запушва каналите, ако не се почисти. Освен това, след петата година, в която не сте се погрижили за почистването, фекалната маса се преобразува в пръст и това значително оскъпява процедурата.

За почистването на септичната яма се използва специализирана техника, която през ревизионния отвор изпомпва и дезинфекцира мястото. Това удължава сериозно живота на септичната яма и предпазва Вас и семейството Ви от рискове като инфекции, зловонна миризма, замърсяване на подпочвените води и други.

Доверете се на професионалисти с опит

Професионалното почистване Ви гарантира безопасна експлоатация на септичната яма, спокойствие, че няма да настъпят инциденти и предотвратява сериозни харчове при възникване на проблеми. Ето защо не бива да пренебрегвате регулярната профилактика и почистване на Вашата септична яма. Обадете се още сега за профилактика и почистване!